Skip to content

Cart

Your cart is empty

Article: På tur til Stalheim - I Stalheim ull fra We Norwegians

På tur til Stalheim - I Stalheim ull fra We Norwegians
Fjord Norway

På tur til Stalheim - I Stalheim ull fra We Norwegians

Det ser ut til å bli Norgesferie på de fleste i år, så vi på We Norwegians vil gjerne gi dere noen tips og inspirasjon til opplevelser her på Voss og omegn, hvis dere er nysgjerrige på bygda vår. Voss har mye mer å by på enn Ekstremsportveko og Vossafår, skal du vite. 

Stalheim merinoull undertøy dame

Amalie har på seg Stalheim 1/2-Zip og Leggings i farge Tegola, og Katrine har på seg tilsvarende sett i farge Sottobosco.

Vi starter med med legendariske Stalheim Hotell, som ligger 36 km fra Voss sentrum. Et flott sted å dra til på dagstur, dersom du har base på Voss, eller vil ta en stopp mellom Flåm og Bergen. Det aller beste er selvsagt å ta inn på hotellet og utforske de fine turområdene der, og ta en gourmetmiddag på Tveite Gard.

Hotellet er ikke åpent nå, selvsagt, men vi var så heldige å møte på bestyreren der, som slapp oss inn igjennom foajeen, slik at vi kom ut på den berømte terrassen, og fikk se utsikten som de er så kjent for. (De tar sikte på å åpne i midten av juni. Sjekk nettsiden for oppdatert info).

Den vakre utsikten utover Nærøydalen fra Stalheim Hotell har gjennom nesten 200  år vært et av høydepunktene i mange turisters Vestlandsreise. Tallrike malere og diktere har latt seg inspirere av dette dramatiske, men samtidig harmoniske landskapet, og det er fortsatt litt av et skue kan vi fortelle. Det er som å stige inn i en filmkulisse!

Stalheim-Voss-Hordaland-Vestland-We-Norwegians-ullundertøy-merino

Mali har på seg Stalheim Tube i Sottobosco, og Sindre har på seg Stalheim 1/2-Zip i Black.

Stalheim Hotell ble første gang åpnet 15.mai, 1885, så i år feirer de faktisk 135-års jubileum. Hotellets høye standard og den fantastiske utsikten ble snart berømt langt utenfor landets grenser. Blant annet en av Vestlandsfjordenes mest kjente turister, Keiser Wilhelm II, som besøkte Stalheim flere ganger.

Under andre verdenskrig i 1943 opprettet den tyske organisasjonen Lebensborn barnehjemmet Stalheim på Stalheim turisthotell med plass til hundre barn. Vi skal ikke fordype oss i denne hjerteskjærende delen av historien, men det er fortsatt spor etter 2.verdenskrig på Stalheim, i form av en bunkers, som man kan gå inn i, og titte ut over dalen.

Stalheim-Voss-2.verdenskrig-bunkers-we-norwegians-utsikt-ullunderøy

Hotellet har brendt ned hele tre ganger, sist gang natt til 22. juni, bedre kjent som Stalheim-brannen. Dagens hotell, det fjerde i rekken av hotell på samme sted, har 124 rom med plass til 220 gjester. Hotellets luftige og lyse salonger er møblert i en nydelig blanding av utsøkte europeiske antikviteter og moderne skandinavisk design. Dette var inspirasjonen til We Norwegians sin lille Stalheim kolleksjon, som har et 60-talls inspirert mønster.

Familien Tønneberg har drevet hotellet siden 1927, nå med Ingrid Tønneberg som direktør. På et av våre tidligere besøk var vi så heldige å få en privat omvisning, med selveste hotelldirektør Ingrid, på Stalheim Folkemuseum, som ligger i tilknytning til hotellet. Dette er et av landets største folkemuseum i privat eie, og ble startet av Ingrids far, Kaare Tønneberg. Museet viser de ulike sidene ved livet slik det har artet seg for vossinger og strendinger gjennom de siste to - tre hundre år. 

Amalie har på seg Stalheim 1/2-zip i farge Danubio, og Stalheim Hat i samme farge. Sindre har på seg Stalheim Hoodie i farge Danubio.

Turen ned fra Stalheim er i seg selv en egen opplevelse! Jeg blir like bergtatt hver gang. (Har heldigvis kommet over traumer fra en busstur i tenårene sammen med min søster, da vi reiste fra Årdal til Bergen, og bakenden på bussen hang utover kanten i svingene på vei opp Stalheimskleiva. Med klump i magen trodde vi at vår siste time var kommet.) 

Nå er det heldigvis enveiskjøring opp og ned til Stalheim, så man har ikke noe annet valg enn å kjøre ned den spektakulære veien med krappe svinger, fossefall og en utsikt som er så vakker at man kan bli rørt til tårer. Jeg anbefaler å sette på Solveigs Sang av Grieg mens du kjører nedover - NYT! 

 

KLIKK HER FOR Å SE STALHEIMKOLLEKSJONEN

Read more

HILSEN FRA WE NORWEGIANS

HILSEN FRA WE NORWEGIANS

Kjære We Norwegians venner, Vi holder nettbutikken i drift som normalt, her i fra Voss, mens vi følger anbefalinger fra FHI og myndighetene.

Read more
Reisebrev fra Ailin og Alexis - We Norwegians Team USA!

Reisebrev fra Ailin og Alexis - We Norwegians Team USA!

Se bildene fra vår fotoshoot på de berømte Bonneville Salt Flats i Utah. We Norwegians Team USA pakket bilen og dro ut på de vindfulle slettene, sammen med fotograf Jason Hudson og modellene Jessic...

Read more