Skip to content

Cart

Your cart is empty

Ullens egenskaper

KOMFORT

Ull kan absorbere fuktighet inntil 30% av sin egen vekt uten at den føles fuktig eller klam. Den transporterer bort fuktighet fra kroppen og holder deg varm uten å føles våt.

Ull fungerer som en temperaturregulator, og vil beskytte kroppen din i både varmt og kaldt vær. Til en viss grad er ull vannresistent. Lett regn, snø og flekker vil legge seg på overflaten eller renne av stoffet.

 

SLITESTYRKE

Ullplagg holder seg lettere rene og rynkefrie. Siden du ikke behøver å vaske ullplaggene dine så ofte vil du spare miljøet for unødvendig belastning. Ull er selvslukkende. Hvis et ullplagg blir utsatt for ild vil det ulme og bli svidd. Godt å vite hvis du kommer for nær et bål!

 

MERINOULL

Merino er en sauerase som er høyt verdsatt for sin ullkvalitet. Rasen er opprinnelig fra Tyrkia og Spania (Castille-området), og merinoull var en etterspurt vare allerede i middelalderen. I dag er ull fra merinosauen kjent som den fineste og mykeste av all saueull. Merinoull er lett bølgete og myk. Merinosauene må klippes minst én gang i året fordi ulla ikke slutter å vokse. Hvis fellen får fortsette å vokse vil det skape problemer for sauen i form av overoppheting, redusert bevegelighet og blindhet.

Ull gir varme uten å overopphete bæreren. Den transporterer fuktighet (svette) fra huden. Stoffet er svakt vannresistent (keratin fibre er hydrofobiske i den ene enden og hydrofil i den andre enden), som gjør at man unngår følelsen av å være våt. Som bomull absorberer ull vann (opp til en tredjedel av egen vekt), men i motsetning til bomull så klarer ull å holde på varmen i våt tilstand. På denne måten vil bæreren av et ullplagg unngå hypotermi etter strabasiøse utferder eller værforhold. Som andre typer ull inneholder også merinoull lanolin, som har antibakterielle egenskaper. Merinoull er en av de mykeste ulltypene man kan få tak grunnet finere fibre og skjellag.

Merinoull er uovertruffen i forholdet varme og vekt sammenlignet med andre ulltyper. Dette skyldes blant annet at de fine fibrene har mikroskopiske lommer med luft som vil isolere og holde på varme på samme måte som en sovepose.

 

MIKRON

I vår nettbutikk vil du se at hvert plagg har informasjon om ullgarnets mikrontall (antall mikrometer).  En mikron er en milliondels meter. Denne måleenheten brukes for å kunne angi diameteren på ullfiber. Jo lavere mikrontall jo finere er fibrene. Merinoull kan være så fin som 10 mikron, men det er sjelden. Vanligvis er merinoull under 25 mikron. Merinoullkvalitet som er mindre enn 21,5 mikron vil føles behagelig og myk mot huden din, og den vil ikke klø. We Norwegians bruker garn med 17,5 – 21,5 mikron.

 

Ull er rangert slik: 

Type ull  Mikron
Superfin ull  15 – 18,5
 Fin ull 18,5  19,5
 Medium ull 19,6 – 22,9
 Tykk ull  23 – 24,5