Skip to content

Cart

Your cart is empty

Article: Nå har høsten offisielt startet!

Nå har høsten offisielt startet!
aprés ski

Nå har høsten offisielt startet!

For oss på Voss er høsten offisielt i gang når Smalahovesleppet starter! Dette er en årlig tradisjon som er en folkefest for hele bygda, og for alle de som kommer på besøk denne helgen. 

Det er kanskje ikke alle som vet hva smalahove er? For å si det rett ut, så er det hodet på sauen. (Yikes, tenker sikkert mange?) Det er tradisjonsmat fra Voss som har gått fra å være hverdagsmat til festmat. Opprinnelig kom denne retten fra at man skulle bruke alt på dyret, og i gamle dager skulle man ha spist opp alle sauehodene innen siste søndag før jul. Skoltesøndag. De finere delene på dyret ble spart til julematen.

Hvis dere vil se hvordan retten ser ut på en tallerken, kan dere søke etter det på nettet, men jeg har valgt å vise den mer delikate varianten i form av kunst fra Stine Eide. Dette bildet kan også bli ditt, og kan bestilles på stineeide.com. Stine lager utrolig flotte bilder, med lun humor, og som tar seg fantastisk ut på veggen.

På Voss betyr Smalahovesleppet matfestival, selvsagt, der ølbrygging, flatbrødbaking og andre mattradisjoner blir vist frem på Vossevangen. Det som også har blitt en tradisjon, er at klesbutikkene på Voss viser frem de nye høstvarene sine.

I år, som i 2019, ble moteshowet holdt på Hangurstoppen restaurant. En helaften med god mat og drikke, uhøytidelig moteshow og god stemning. Årets konferansier var den flotte Lasse Matberg, kjent fra blant annet Farmen. Vi var så heldige å få kle opp Lasse, og vi hadde faktisk en genser i størrelse XXL som satt som et skudd!

Vi er jo en familiebedrift, så den yngste datteren vår, Ella, og sønnen vår, Anders, var modeller selvsagt. Ella fikk med seg to venninner, som var sporty nok til å hive seg med i bilen fredag morgen over fjellet. Vi bor for tiden i Oslo, siden Ella går på skole der, men det er alltid godt å komme hjem til Voss. Og det var ekstra koselig å treffe alle vennene våre fra de andre butikkene i bygda, og henge sammen med "backstage". Fine folk!

De første nyhetene vi viste frem, var en serie som heter TRYVANN. Det er en serie med ullundertøy, laget av vår egen piqué kvalitet i super fin merinoull og Creora-Eco-Soft, som er en miljøvennlig, elastisk fiber. Kvaliteten er børstet på baksiden, slik at den blir ekstra myk og behagelig mot huden. Designet er rent og minimalistisk, inspirert av det urbane Oslo. Tanken er at man skal kunne ha på seg disse klærne i skibakken på Tryvann, for så å kunne dra rett på afterski nede i byen. Den kommer i to farger til dame, og tre farger til herre. På showet viste vi varianten som kommer i hvitt, blått og mørkeblått. Ina hadde også på seg en genser som heter 1977 World Cup, som jeg skal fortelle mer om litt lenger ned i artikkelen. Tryvann kommer inn i nettbutikken snart!

I runde 2 viste vi frem våre nye skigensere som heter Hafjell. Disse er inspirert av de gode, gamle skigenserne som var veldig populære på 70-tallet. Jeg kom over et bilde av skilegenden Ingmar Stenmark, da han vant gull i slalåm under World Cup på Voss. Året var 1977, og han hadde på seg en veldig stilig genser. Vi har laget våre av ren, fin merinoull fra Biella, Italia. De er strikket på en fantastisk strikkefabrikk utenfor Venezia. Det tar litt over 4 timer å strikke en genser på disse maskinene! I tillegg kommer montering og damping osv. 

I tredje og siste runde, viste vi frem serien SKI og APRÉS SKI. Disse plaggene var med i forrige sesong også, men i år har vi lagt til litt flere farger, og noen nye modeller. Kommer i glade farger! Strikkeplaggene er laget av et nydelig garn fra Linsieme, i merinoull og kasjmir. Alt er strikket i Italia. Ski ullundertøy er laget av piquékvaliteten vår som er børstet på baksiden. SKI serien har vi noen av på lager, men vi får inn mer snart.

I siste runde fikk vi også overtalt de fine butikkjentene våre Ronja og Kaia til å ta en runde på catwalken. De hadde kledd seg opp i matchende antrekk fra den nye kolleksjonen. Et nydelig sett i ren ull som heter GEILO. Garnet som er brukt til disse plaggene kommer fra et merke som heter Filivivi, og heter Amico Bio. Perfekt til både hyttekos og "after-work".

Vi gleder oss til neste år, og neste Smalahoveslepp med moteshow! Vi er allerede i gang med å planlegge.... Takk for i år, Voss Sentrum!

Foto: Gitte Boge

Read more

SOMMERIDYLL PÅ VOSSEVANGEN
Fjord Norway

SOMMERIDYLL PÅ VOSSEVANGEN

Du trenger ikke nødvendigvis kaste deg utenfor et stup i wing-suit eller rase nedover elva i kayak for å ha det kjekt på Voss! Det er veldig fint her, også for deg som foretrekker et litt roligere ...

Read more